Tuesday, July 24, 2007

Ikan Kicap.

3 ekor ikan kembung atau 1 ekor ikan bawal (medium)
1/2 biji bawang besar (blend)
1cm halia
2 ulas bawang putih
1/2 cup kicap
3 tablespoon tomato sauce
1/2 tablespoon gula
1/4 teaspoon garam & kunyit (untuk disapukan pada ikan)

Cara2 nya:

1- Sapukan garam & kunyit pada ikan..
2- Gorengkan ikan sehingga masak/garing.
3- Masukkan 2 tablespoon minyak ke dalam kuali. (Minyak balance gorengikan tadi boleh digunakan)
4- Tumiskan bawang besar, halia dan bawang putih sehingga naik bau/garing.
5- Masukkan kicap, tomato sauce, gula dan garam.
6- Biarkan mendidih. (Leave it to boil)
7- Finally, masukkan ikan yg telah digoreng tadi.
8- Let it simmer for a while and ready untuk dihidangkan.

No comments: