Friday, July 27, 2007

Ayam Goreng Sri Wangi (Chef Wan)


4 chicken breast, skinned, boned and cut into strips
cooking oil for deep-frying + 1 tablespoon
2 batang serai (hiris halus)
1 bunga kantan (hiris halus)
5-10 biji cili padi (tambah jika suka pedas)
2 tablespoon tom yam paste
1/4 cawan air
1 tablespoon honey (kalau tak ada, gula pun boleh digunakan)
1 1/2 tablespoon mayonnaise
3 helai daun limau purut (hiris halus)

Bahan2 untuk marinade (blended)
1 1/2 tablespoon oyster sauce
garam
1 biji telur
3 tablespoon cornflour

Cara2 nya:

1- Marinade ayam bersama bahan2 untuk marinade selama 15minutes.
2- Kemudian digoreng sehingga golden brown.
3- Panaskan 1 tablespoon minyak.
4- Tumiskan serai, bungan kantan, cili padi dan paste tomyam until fragrant.
5- Masukkan air, honey dan ayam.
6- Gaulkan sehingga rata.
7- Padamkan api and masukkan mayonnaise dan daun limau purut.

No comments: