Saturday, August 4, 2007

Ikan Bawal (resepi mama)


1 ekor ikan bawal (medium size) - boleh dipotong kecil2 jika suka
sedikit garam dan kunyit (utk disapu pada ikan)
.
dihiris halus
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 ulas bawang merah
.
1 tablespoon gula
a pinch of salt
asam jawa (sebesar ibu jari/thumb)
1 cawan air
sedikit timun (jika suka)
minyak (utk menggoreng ikan)
Cara2 nya:-
1- Sapukan garam dan kunyit pada ikan.
2- Gorengkan ikan sehingga garing dan keluarkan dari kuali.
3- Keluarkan minyak lebihkan menggoreng dan tinggalkan hanya 1 tablespoon utk menumis.
4- Masukkan bahan2 yang telah dihiris tadi.
5- Tumis sehingga naik bau (atau turn golden brown)
6- Gaulkan asam jawa bersama2 dgn secawan air dan tuangkan ke dlm kuali.
7- Masukkan gula dan garam.
8- Masukkan timun yg telah dipotong kecil2. (Jika suka pedas, boleh masukkan 3-4 biji cili padi)
9- Akhir sekali, masukkan ikan yang telah digoreng.
10- Biarkan seketika (5min)
11- Siap utk dihidangkan.

No comments: