Saturday, August 4, 2007

Baby Corn Masak Lemak


Mungkin masak lemak resipi turun temurun nenek ku ni lain dari yang lain. heheh tapi sedap. harap anda mencuba nyer!

Bahan-bahan
1. 1 ekor ikan kembung sederhana
2. 1 sudu kecil lada hitam
3. Satu biji bawang besar dikisar
4. 3 peket baby corn (boleh juga digantikan dengan kacang panjang, taugeh dgn tauhu, bayam, etc ikut sayur kegemaran anda)
5. Cili merah untuk hiasan
6. Bawang besar (potong wedges)
7. Garam dan gula secukup rasa
8. Santan lebih kurang sebiji kelapa (kalau guna kotak, sekotak cukup)
Cara-cara
1. Rebuskan ikan kembung. Amik isinya dan tumbuk bersama lada hitam. Ketepikan.
2. Masukkan santan, bawang besar dikisar di dalam periuk dan biar didih
3. Masukkan ikan yang ditumbuk dan jagung
4. Masukkan perasa, garam dan gula untuk membalancekan rasa, kacau sampai jagung masak
5. Akhir sekali masukkan bawang besar dan cili merah yang dipotong sebagai garnish dan tutup api

No comments: